PEPPARROT

Pepparrot är en flerårig ört som odlas för sin rot, vilken används som krydda, då den har en pepparaktig smak för att den innehåller senapsliknande ämnen. Pepparroten har en lång historia och odlingar av pepparrot är kända sedan medeltiden.

Pepparroten kan växa till över en meter i höjd. Växtens nedre blad är stora, gröna och tungformade med långa bladskaft. På stjälken finns också mindre, kortskaftade stjälkblad. Den har vita blommor som sitter på greniga blomställningar. Färgen på roten är grönaktig till gulaktig.

Pepparrotens ursprungsområde är sydöstra Europa, men den odlas idag på många håll i världen och förekommer också som förvildad i andra områden. Den kan ofta ses som ogräs längs motorvägar.

Det finns två traditionella sätt att odla pepparrot. Det ena är att gräva ner en planka en bit under jorden så att pepparroten stannar där och inte växer nedåt, för då blir den lång och smal. Det andra är låta pepparroten växa vertikalt en tid och sedan dra upp den och lägga den horisontellt.